Суть сучасного персонального тренінгу полягає в тому, щоб поліпшити функції опорно-рухового апарату (далі ОРА) не зашкодивши підопічному. Багато хто називає це реабілітаційним тренінгом. Але це всього лише індивідуалізація тренувального процесу. Все частіше люди приходять на тренування в тренажерний зал «за здоров’ям» і «за хорошим» самопочуттям, а лікарі все частіше відправляють людей в зал і басейн «закачати і зміцнити спину» і тд. Сьогодні ми пройдемося по всім поняттям «закачати спину», «зміцнити постуральну мускулатуру» і знайдемо золоту середину використання обладнання для міофасціального релізу в оздоровчому фітнес тренуванні (wellness).

У цивілізованому світі фітнесу присутній скринінг ОРА і всілякі системи тестування. В ідеалі це робить велнес-лікар. Але багато персональних тренерів володіють цими техніками. Що ж показує цей скринінг? Він показує всілякі відхилення від норми в опорно-руховому апараті. Це порушення в рухах людини. Порушені рухові патерни. Вони можуть бути наслідком нашого повсякденного життя (робота за кермом, за комп’ютером або ж зовсім важка фізична праця), вродженими вадами від фізіологічних норм або наслідком якої-небудь травми.

Коли є порушення рухових стереотипів, з’являються м’язові дисбаланси. Наприклад, у сутулої людини, як правило, будуть в гіпертонусі м’язи грудей і трапеції, відповідно м’язи, що опускають і приводять лопатку до центру будуть в гіпотонусі . У будь-якому випадку і гіпо- і гіпер- є неправильними положеннями. Коли м’яз занадто скорочений або надто розтягнутий, він буде погано включатися в роботу (напружуватися і скорочуватися). Як наслідок, маємо погане його кровопостачання. Біль. Атрофування. Це довгий ланцюжок, але рано чи пізно він приходить до кожної людини, яка не знайома з болем.

Тому сьогодні самомасаж всілякими видами обладнання стає все більш популярним, а люди все частіше звертаються до фізіотерапевтів і тренерів за допомогою.

Якщо ви тренер, ваше завдання на сьогодні переглянути підхід до тіла виходячи з потреби вирішити проблему рухової активності клієнта. А якщо ви займаєтесь самостійно або зовсім не займаєтесь фітнесом, потрібно знайти фахівців, які володіють такими методиками.

 У послідовності: мобільність, стабільність, сила міофасціального розслаблення бере участь на етапі мобільності максимально ефективно. Що це означає? Щоб накласти правильний руховий стереотип, потрібно «зчистити старий». Багато хто думає, що це вирішують вправи для мобільності (стретчинг), але ні. Тригери (вузлики, спайки) потрібно опрацьовувати точково. Розтягуючи м’яз з вузликом, ми лише розтягуємо ділянку від вузлика і до точки кріплення м’язів. А сам вузлик залишається. І проблема теж залишається. Відповідно на етапі мобільності максимальний ефект ми отримаємо від використання технік міофасціального релізу в комплексі з вправами на мобільність.

Що ж відбувається на етапі стабілізації. Стабілізація безпосередньо залежить від пропріорецепції і розуміння свого тіла. І опрацьовуючи своє тіло перед тренуванням, ви значно збільшите відчуття свого тіла в просторі. Чи корисно це для вас? Вирішіть після тесту. Для цього опрацюйте своє тіло унілатерально (тільки одну його сторону) і виконайте одну симетричну (що включає обидві сторони) вправу.

Ну і сила. Це накладення правильного рухового стереотипу. Це вже і є сама фізична активність. Фізичні вправи. Тут ви виконуєте всі рухи у всіх площинах. Врівноважуєте і розподіляєте навантаження виходячи з обмежень і можливостей організму. І тут реліз допоможе нам відновити тіло після вправ.

Тестування

Найпростіший візуальний тест: тест сидячи. Оцініть стан спини і плечей. Якщо спина відхилилася щодо вертикальної лінії і змістилася вперед (округлено грудний і поперековий відділи хребта, а шия «виїхала» вперед), то тут є сукупність порушень, що викликають біль (МФБС – міофасціальний больовий синдром) в попереку і в шиї. Надалі це дасть ряд більш серйозних порушень суглобів. Але поки це на етапі функціонального (м’язового) дисбалансу, ситуацію можна виправити. Ці відхилення посилюють проблему поступово. При запущеному кіфозі м’язи грудей тягнуть плечі наперед і плечовий суглоб працює некоректно. За нього «допрацьовують» ділянки навколо. Тому кожному суглобу потрібно повернути рухливість і навчити його працювати.

Товари згадані в статті