Спорт – невіддільна частина життя для багатьох з нас. Тренування тримають тіло в тонусі, зміцнюють м’язи й зв’язки, покращують самопочуття, дозволяють отримати фігуру мрії. Але немало людей стикається з бажанням «прогуляти» тренування, залишитися вдома. З кожним разом змусити себе прийти на зайняття стає все важче. Не завжди виходить зберегти «бойовий настрій» і подовжити зайняття. Немало людей кидає спорт, одночасно шкодуючи про прийняте рішення. Як повернути бажання займатися спортом, щоб така активність була не просто рутиною, але і приносила задоволення?

Шукаємо причини перерви: чому зайняття спортом сталі не цікаві?

Перше завдання на шляху до повернення до тренувань – зрозуміти, чому ви їх залишили, чому немає бажання тренуватися. Проаналізуйте, коли ентузіазм змінився апатією, небажанням збиратися в зал, відсутністю мотивації до досягнення нових спортивних результатів.

Чому спорт став нецікавий:

  1. Рутина – одна з найбільш поширених причин. Тренування перестало бути захоплюючим зайняттям, перетворившись на повсякденність. Воно стало сприйматися як звичайна частина дня, коли все за графіком: робота, тренування, похід в магазин, домашні обов’язки. Замість зайняття хочеться піти кудись з друзями, відпочити з хорошим фільмом, а не поспішати в зал строго до 18.00.
  2. Відсутність результату – тренування приносить радість, коли ви бачите плоди своїх зусиль, перспективу розвитку. Результат – те, заради чого більшість приходить в спорт. Це схуднення, корекція форм тіла, отримання певних умінь, націленість на участь в змаганнях і тому подібне. Але якщо ви наполегливо тренуєтеся, витрачаєте час, а результат відсутній, – мотивація пропадає, руки опускаються, йти в зал не хочеться.
  3. Втрата сенсу – якщо ви вже добилися певних результатів, вийшли на бажаний рівень, мотивація займатися далі також пропадає. Зникає сенс і мета, заради яких раніше хотілося зрушити гори.

Причина, через яку ви кинули спорт, рідко пов’язана з банальною лінню. Якщо ви тривалий час ходили в зал, вам це подобалося, навряд чи вас можна охарактеризувати як ледачу людину. Уся справа у втраті мотивації.

Виділяють декілька «небезпечних» періодів, коли з’являється бажання залишити фітнес:

  1. Другий-третій місяць тренувань – організм звикає до фізичних навантажень, ви радієте новим відчуттям, вас захоплює новизна того, що відбувається. Але на другому-третьому місяці зайняття виникає ефект «сірих буднів». З’являється ризик відмовитися від походів в зал.
  2. Шість-вісім місяців – в цей час виникає перший «ефект плато». До цього ви спостерігали прогрес – втрачені або набрані кілограми, нові навички й вміння. Але після півроку прогрес загальмовується, з’являються перші проблеми з мотивацією рухатися далі.
  3. Рік – достатній термін, щоб почати оцінювати прогрес, результати зайняття. Здається, що ви вже довго ходите на фітнес, багато вмієте і знаєте. До цього моменту виробляється звичка займатися спортом. Але з’являється відчуття, що ви отримали від фітнесу все, що могли, або не добилися нічого. На цьому етапі може статися втрата мети для подальшого зайняття або втрата мотивації через відсутність очікуваного результату.

Мотивація – важлива складова спорту. Можна записатися в найкращий зал міста, до кращого тренера, працювати за індивідуально складеною програмою. Але якщо відсутня мотивація – задоволення від тренувань не буде, як і очікуваного ефекту від них.

Як повернутися до тренувань після перерви: робимо правильно

Тривала перерва погана не лише тим, що ви відвикаєте від звичного раніше ритму життя. Це також важко фізично – організм не отримує минулих навантажень, «забуває» про них. Через один-два місяця можна помітити, що сумка з продуктами здається важчою, ніж зазвичай, а тривала прогулянка – стомлює. Знижується витривалість, відбуваються інші зміни:

  • зменшується об’єм крові;
  • падає рівень адреналіну, м’язи отримують менше кисню;
  • відбуваються зміни в дихальній системі – дихальні м’язи забирають більше кисню, а інші м’язи його недоотримують;
  • підвищується кількість жиру, йде набирання ваги;
  • падають силові можливості;
  • м’язи втрачають тонус.

Все це – природне явище, воно відбувається з усіма людьми, що беруть перерву в спорті. Повертатися до активного способу життя треба поступово, щоб не зашкодити. Надмірне навантаження може стати причиною травм або інших негативних наслідків для організму. Згадайте. Як ви починали займатися, будучи новачком, яким було перше зайняття. Тренер дав вам щадну програму, легкі гантелі, меншу кількість повторів.

Поновлювати зайняття фітнесом треба, дотримуючись таких правил:

  1. Розминка – обов’язкова. М’язи швидше відгукуються на навантаження, а ось зв’язки – повільніше. Щоб привести їх в тонус і розігріти організм, зробіть легку розминку перед основним зайняттям.
  2. Поступовість – перший час займайтеся за легкою програмою для початківців. Не прагніть робити те, що було під силу на останньому зайнятті. Як тільки навантаження стане звичним для м’язів, можна переходити до наступного рівня.
  3. Правильний настрій – налаштуйтеся на те, що повернення до колишніх досягнень в спорті зажадає часу. Відразу нічого не вийде – і це нормально. Дайте собі час, щоб тіло могло поступово звикати до навантажень.

Регулярна активність різноманітність вправ чи технік, розумний розподіл навантаження – усе це допоможе поступово повернутися в колишню спортивну форму. Час, який для цього знадобиться, залежить від декількох чинників:

  • причина перерви – відсутність мотивації, проблеми на роботі, травма;
  • тривалість перерви – місяць, півроку або понад рік;
  • тривалість регулярного зайняття до перерви – якщо ви тренувалися декілька років, повернутися буде простіше.

Якщо ви плануєте повертатися після травми, майбутню активність, різноманітність вправ треба обговорити з лікарем. Поновлювати зайняття в цьому випадку треба поступово, щоб від них була тільки користь.

Повертаємо мотивацію до тренувань

Успіх повернення в спорт залежить не лише від того, чи правильно підібрано розподіл навантаження. Мотивація – важлива складова, без якої складно добитися успіху.

Як відновити бажання займатися:

  1. Згадайте про мету – те, заради чого ви ходите на фітнес. Можна переглянути мету, якщо стара вже не актуальна.
  2. Знайдіть компанію – займатися разом з другом або хорошим знайомим набагато цікавіше. 
  3. Нова форма – красива, зручна, стильна. Вона у декілька разів підвищує бажання з’явитися в ній в залі.
  4. Урізноманітьте програму, додайте нових вправ – якщо ви раніше ходили в зал декілька років, одна і та ж схема тренування 100% набридла. Можна навіть поміняти вид спорту, якщо колишній вас вже не надихає.
  5. Дисципліна – пам’ятайте, що користь спорту для організму незаперечна. Привчіть себе до регулярних тренувань, не пропускайте зайняття без поважної причини.

Головне – вірте в себе. Якщо здається, що нічого не вийде, в інших результати кращі, все безглуздо – присікайте такі думки на кореню. Усі спортсмени розпочинали з малого, у багатьох траплялися пропуски. Кожна людина унікальна – і темп спортивного прогресу в усіх різний. Не порівнюйте себе з іншими. Порівнюйте себе нинішнього з собою у минулому – концентруйтеся тільки на власному прогресі.

Товари згадані в статті