Інтерв’ю з провідним експертом в області дослідження фасції Робертом Шляйпом, автором книгFascia: The Tensional Network of the Human Body, 1st Edition і Fascia in Sport and Movement, а також безлічі статтей в області досліджень фасції.

Роберт Шляйп – доктор біологічних наук, директор дослідницького проекту фасціальної тканини (Fascia Research Project) Ульмського Університету (Німеччина).

“Велике різноманіття застосування продуктів BLACKROLL® дає величезну перевагу для терапевтичних цілей. Використовуючи різні техніки з можливістю регулювання тиску, ми можемо правильно та ефективно впливати на больові точки. Експериментальні дослідження з пацієнтами є цьому чудовим доказом “.

Як вчені прийшли до усвідомлення того, що фасція бере участь в механізмах руху тіла більше, ніж передбачалося раніше?

Класична модель руху змінилася за останній час. Раніше вчені вважали, що фасція, як сполучна тканина, бере лише пасивну участь в організмі, тобто виступає своєрідною оболонкою, яка охоплює тіло людини від голови до п’ят. У 2007 році відбулася конвенція дослідників і фізіотерапевтів First Fascia Research Convention, на якій вчені з різних європейських дослідницьких центрів дійшли висновку, що фасціальна тканина грає дуже важливу роль в організмі людини, і не лише як сполучна тканина.

За допомогою електроміографії (метод дослідження біоелектричних потенціалів, що виникають в скелетних м’язах людини і тварин при порушенні м’язових волокон) було виявлено, що фасція є передавачем енергії в тілі. Завдяки цій функції, фасція нівелює напруженість в конкретних зонах та запобігає виникненню травм в областях максимального напруження, використовуючи так званий ефект енергії-імпульсу.

Чому фасцію також називають 6-м органом чуття?

Фасція відповідає за пропріорецепцію – відчуття людиною положення частин власного тіла відносно один одного в просторі.

Також вчені встановили, що фасціальна тканина має в 10 разів більше нервових закінчень, ніж м’язова.

Нервова система використовує ці рецептори для орієнтації в просторі, тобто в якому положенні повинна знаходитися людина для дотримання балансу і рівноваги. Свідоме і несвідоме сприйняття тіла залежить від сигналів, які подає велика кількість рецепторів в фасціальній тканині.

Чи була переоцінена роль м’язової системи в контексті розуміння руху людини?

Можна сказати, що частково. Під час бігу, ходьби, розтяжок або стрибків, людина відчуває так званий ефект-катапульти (англ. Catapult mechanism) фасціальної тканини (або ж кенгуру-ефект). Так як фасція виконує функцію трансферу енергії, вона здатна перетворювати силу м’язів в рух, при цьому завдяки її біомеханічним особливостям, вона здатна зберігати енергію руху і передавати її через механізм віддачі.

Як можна тренувати фасцію?

Для розуміння процесу тренування фасціальної тканини, нам потрібно чітко розуміти різницю між сухожиллями і внутрішньо м’язовою сполучною тканиною. Для екстра-м’язової сполучної тканини, такої як сухожилля, вплив повинен не перевищувати 70% від максимальної сили, щоб відбувався процес відновлення фібробластів. Таким чином, для зміцнення сухожиль і синтезування колагену корисно проводити тренування високої інтенсивності з короткими і швидкими повтореннями.

Щоразу під час тренування ми тренуємо фасцію і м’язи одночасно?

М’язи працюють не ізольовано від фасціальної тканини, тому в багатьох видах спорту фасція також підлягає тренуванню. Але різниця полягає в тому, що сполучна тканина росте повільніше, ніж м’язи. Під час тренувального процесу, стимулювання і регенерація в цьому випадку мають важливе значення. Тому для тих, хто почав займатися фасціальним фітнесом, необхідно запастися терпінням, бо відновлення колагену – досить тривалий процес (30% колагенових волокон поновлюються протягом 6 місяців, 75% протягом 2 років). Коротко кажучи: тренування фасції не замінює силові або тривалі тренування, але відмінно доповнює їх, додаючи елемент відновлення в тренувальний процес.

Чи існує якийсь вид спорту, який негативно впливає на фасцію?

На фасціальну тканину несприятливо впливають одноманітні, часто повторювані рухи.

Наприклад, ті, хто часто їздить на велосипеді або займається монотонними біговими навантаженнями, тренує більше свою витривалість і м’язи, але в меншій мірі фасцію. Тому дуже важливо включати в тренування різноманітний спектр рухів. У бігу це можуть бути різні темпові заняття, біг спиною вперед, зміни довжини кроку і тд. З приводу велоспорту, він також має автоматичну модель руху, яка в своїй основі впливає на мускулатуру людини: наприклад, в тій фазі, коли велосипедист тисне на педаль, відбувається активне скорочення червоних м’язів. В цьому випадку дуже важливо до і після тренування робити альтернативні вправи, які включають всю м’язову і фасціальну мережу.

Навіть якщо фасція сильна, вона все ж може викликати проблеми при бігу, велоїзді або їзді верхи, причиною чого може бути її нееластичність. Наприклад, фасція зовнішньої частини стегна у бігунів може бути дуже сильно розвинена (в деяких місцях товщина фасціальних смуг може досягати 2-3 см), але через відсутність достатньої кількості води і пластичності, може викликати болі в коліні. Також наїзники можуть відчувати біль через потовщення фасції на внутрішній частині стегна, що в основному викликана механічним типом, часто повторюваною моделлю руху. У підсумку, таким ущільненням фасціальної мережі, як у бігунів, наїзників або велосипедистів, можна легко запобігти за допомогою різноманітних технік розслаблення з обладнанням BLACKROLL.

Як фасція може впливати на біль в спині?

Якщо людина проводить багато часу сидячи, відбувається скорочення переднього фасціального ланцюга, через що основне навантаження переходить на спинну частину. Тому задня лінія повинна самостійно протидіяти напрузі, що виникає, щоб врівноважувати незбалансовані біомеханічні сили. Такий стан призводить спочатку до мікротравм в спинний фасції і суглобах, що пізніше викликає гострий біль. Щоб цього уникнути, потрібно, щоб фасція мала можливість до відновлення своєї первісної позиції і відновленню зусилля правильного натягу.

Більшість травм м’язової системи є також травмами фасції?

Так званий розрив сухожиль і є, по суті, травмою фасції, так як в цьому випадку пошкоджена фіброзна частина м’язів. Також напруга в м’язах виникає в результаті затвердіння м’язової сполучної тканини. І причиною поширеного болю, наприклад, в шиї часто є нееластична, склеєна, погано зволожена фасція, а не м’язова напруженість.

Багато людей вважають, що целюліт – це наслідок слабо розвиненої сполучної тканини на задній поверхні стегна. Чи може ця проблема бути вирішувана за допомогою фасціального фітнесу?

Фасція “дарується” ​​генетично. Сітка колагенових волокон у чоловіків розвинена вужче, ніж у жінок. Збільшена паралельна структура фасції у жінок дозволяє жировим клітинам ефективніше відкладатися, і як наслідок цього з’являється целюліт. Заняття спортом можуть впливати на колагенову мережу, ущільнюючи її і спалюючи жирові відкладення. Моя порада в цьому випадку – збільшення синтезу колагену. Прискорення синтезу можна домогтися за допомогою вправ з BLACKROLL – шляхом інтенсивної стимуляції поверхні короткими, ритмічними рухами і високим тиском.

Концепція стретчингу досі має суперечки серед дослідників. Яку роль в цьому контексті має фасціальний фітнес?

Раджу займатися стретчингом, в першу чергу, щоб вирівнювати фасціальну геометрію. Виконувати комплексну розтяжку і активація всіх елементів, які беруть участь у створенні руху. Замість того, щоб розтягувати окремо литковий м’яз або ж задню групу м’язів стегна, потрібно звертати увагу на весь задній ланцюг, включаючи в активацію сідничні м’язи, поперек і в ідеалі підошву ступні. На фасцію і м’язи сприятливо впливає розтягування в різних площинах і напрямках.

Товари згадані в статті

Продовжити читати...