Фасція – сполучна тканина, яка обволікає організм і проникає в усі органи і тканини, кожен м’яз, кожен суглоб і орган. Втрата фасцією еластичності, в результаті травм, малорухливого способу життя або надмірного навантаження, веде до обмежень рухливості, розвитку больового синдрому або важких захворювань внутрішніх органів.

Фасціальна мережа – нескінченна мережа в нашому організмі

Фасціальна мережа функціонує в нашому тілі як орган, який пов’язує все з усім, як своєрідна нескінченна мережа. Саме тому більшість травм в спорті, а також в побуті, мають фасціальний характер.

Типові травми включають синдром відстроченого м’язового болю (крепатуру), розтягнення і розрив м’язів, надмірний рівень навантажень, які призводять до появи специфічного болю і розвитку дисфункцій в організмі, а також післяопераційні шрами і рубці.

ПОШКОДЖЕННЯ КОЛАГЕНОВОЇ ТКАНИНИ

Через перенапруження, тріщини і розриви в тканинах, а також пошкодження тканин в результаті операційного втручання, відбуваються структурні зміни в колагенових волокнах. Процес загоєння відбувається в кілька стадій, під час яких, клітини в результаті запалення і проліферації (генерації новоутворень) створюють нові тканини для ліквідації пошкоджень, що утворилися.

Під час фази запалення, імунні клітини стають активними і запускають процес загоєння пошкоджених структур. На даному етапі формується відносно невпорядкована структура колагену для швидкого закриття рани. Щоб процес відновлення пройшов успішно, формування колагену має бути переорієнтовано і адаптовано правильно, так як в пошкоджених ділянках можуть сформуватися поперечні зв’язки. Це досить тривалий процес, який вимагає багато терпіння і зусиль, оскільки реабілітація від такого виду травм може тривати від кількох місяців до кількох років (!) (В залежності від складності травми).


Здатність сполучної тканини до відновлення

  • Внутрішньом’язова

100% відновлення за 7 місяців

З регулярними тренуваннями фасції в 2 рази швидше

  • Сухожилкова

Процес відновлення відбувається в 2 рази повільніше, ніж у м’язової тканини


У період відновлення дуже важливо усвідомлено балансувати навантаження на організм, так як недостатнє або надмірне напруження тканин може уповільнити процес регенерації, а також привести до повторної травматизації. Також дуже важливо почати відновлення вчасно, щоб максимально ефективно впливати на тканини на етапі формування колагену і уникнути появи поперечних зв’язок і спайок в тканинах.

ФАСЦІАЛЬНІ ТРАВМИ

Синдром відстроченого м’язового болю (крепатура)

Специфічний вид болю, який виникає в результаті інтенсивного навантаження на недостатньо треновані м’язи. Біль відчувається особливо гостро в інтервалі від 24 до 72 годин після навантаження. Основна причина виникнення болю полягає в появі мікротравм і запалення в епімізіі (epimysium) – сполучної тканини, яка покриває м’яз.

Щоб протидіяти болю, можна використовувати компресійний одяг, для полегшення напруги м’язової оболонки. Крім того, дуже важливо не навантажувати інтенсивно м’язи повторно, так як це може посилити больові відчуття.

Вправи на фоам ролері також можуть прискорити процес відновлення і позбавлення від больових відчуттів. Впливаючи на м’язову оболонку за допомогою контрольованого тиску, ми можемо кардинально поліпшити обмін речовин в тканинах і запустити процес регенерації.

Розтягнення і розрив м’язів

Перенапруження або опір, що виникає в м’язово-сполучних тканинах, може стати причиною появи більш серйозних травм – розтягування або розриву в м’язах. Навіть якщо мова йде про травму декількох волокон, цей вид пошкодження сполучної тканини викликає сильні больові відчуття.

Синдром надлишкового навантаження

Травми м’язово-сполучної тканини, такі як розрив або запалення, плантарний фасцит, шпори п’ят, травматичний епікондиліт ( “тенісний лікоть”) і багато інших, вказують на надмірну напругу структур, до яких вони належать. Більшість цих травм викликані часто повторюваними, одноманітними або ж стереотипними паттернами руху (repetitive motion injuries) і можуть стати причиною розвитку більш серйозних дисфункцій в організмі.

“Тенісний лікоть” може виникати не тільки у тенісистів, як випливає з назви. Причиною виникнення може бути також тривале водіння за кермом або робота за комп’ютером в статичній позиції.

Таким чином, напруження плантарної фасції або ахіллового сухожилля може впливати на розвиток проблем з поставою, “лікоть тенісиста” до дисбалансу плечового пояса і проблем з диханням, травми коліна можуть бути пов’язані з пошкодженням сусідніх суглобів.

Післяопераційні шрами і рубці

Шрами і рубці є безпосередньо пошкодженнями сполучної тканини. Щоб швидко закрити рани, тим самим звести до мінімуму ризик внесення інфекції, наш організм запускає винахідливий, багатофазовий процес самовідновлення, який відбувається зазвичай в такий спосіб:

-гемостаз (зупинка кровотечі), протягом декількох годин організм намагається стягнути кровоносні судини в травмованій зоні, щоб запобігти кровотечі;

– запальна або очищуюча фаза, під час якої наш організм забезпечує видалення сторонніх речовин і перешкоджає вторгненню патогенних мікроорганізмів;

– фаза проліферації, під час якої відбувається відновлення циркуляції крові, і утворюються нові клітини шкіри. У цій фазі фібробласти (з’єднувальні клітини тканини) синтезують колаген для заповнення травмованої зони, виробляються нові капіляри;

– фаза відновлення забезпечує постійне, надійне закриття за допомогою нової сполучної тканини, викликане відкладенням колагену. Процес відновлення може тривати рік або більше, під час якого формується новий колаген для збільшення повної міцності і еластичності тканини.

За допомогою фоам роллера і інших інструментів для міофасціального розслаблення, ми також можемо позитивно впливати на процес відновлення еластичності тканин.

Деякі методи масажу є стандартними заходами в лікуванні шрамів і рубців. Регулярна стимуляція допомагає впливати на структуру, рухливість і функцію тканин позитивно. Застосування масажних технік не тільки покращує кровообіг, але і сприяє конверсії надлишкового колагену і збільшує вміст води. У свою чергу, це впливає на товщину рубцевої тканини, роблячи її більш м’якою і еластичною.

Цілеспрямовані та регулярні тренування фасції прискорюють відновлення після травм, оптимізують процес регенерації тканин, а також допомагають тримати наше тіло у формі.

Товари згадані в статті

Продовжити читати...